KuchyňaPraktické

Hromadí sa vám kravské, kozie či ovčie mlieko? Čo tak domáci syr?

domáci syr krájanie

Ak ste si zadovážili malé hospodárstvo, nepochybne viete, ako spracovávať mlieko pravidelne. Ak však máte mliečnu produkciu prevyšujúcu dopyt, je otázkou času, kedy objavíte kúzlo výroby domáceho syra. Domáci syr sa ľahšie prenáša, dá sa pripraviť na množstvo spôsobov a ako dar pre niekoho je darom výnimočným. Vyrobiť si domáci syr nie je komplikované. Chce to len niekoľko nádob, veľkú gázu, čistú plienku, alebo vhodné sitko a čas. Na výrobu domáceho syra, ako je možno už aj pochopené, potrebujeme skutočné domáce nadojené mlieko. Mlieko, ktoré je už pasterizované a kúpite ho v bežnom obchode nemá nič, z čoho by mohol byť chutný syr. To domáce má potrebný tuk, aj mliečnu kultúru.

Čo na výrobu syra potrebujeme?

Klasický domáci biely mäkký syr s vyžaduje čerstvé mlieko, prípadne zmes mlieka včerajšieho skladovaného v chladničke a dnešného. Na 5 litrov mlieka môže stačiť lyžička syridla. Syridlo je látka, ktorú nájdete v ponuke špecializovaných potravinárskych obchodov, v internetových ponukách, aj v niektorých dedinských obchodoch na objednávku. Ponúknu vám ju aj skúsení gazdovia. Dávkovanie pritom môže byť aj v závislosti od typu syridla. Niektoré môžu byť určené len na niektoré druhy mlieka. Preto dobre rozlišujte. Ideálne sú univerzálne, ak máte zdroj kombinácie kravského a iného mlieka.

Postup je jednoduchý:

  • Mlieko zohriate na 40 stupňov vypneme, alebo odložíme z ohňa, pridáme syridlo a necháme pôsobiť zhruba 45 minút.
  • Po 45 minútach sa nám z mlieka vytvorí odstredená hrudkovitá hmota. Tú veľmi nemiešajte s odstredenou vodou – srvátkou, ale prelejte ju do napnutej gázy alebo plienky. Všetko husté hrudkové sa tak bude sústrediť v plienke.
  • Vytlačte nadbytočnú vodu, nie však príliš, aby syr nezostal suchý.
  • Po niekoľkých hodinách odkvapkávania vody získate biely mäkký syr, ktorý môžete servírovať na rôzny spôsob.

Takýto syr ponúknite na dezertný tanier návštevám, alebo priateľom nakrájaný na plátky aj so soľničkou. Prípadne už rovno ozdobený zeleným korením, prípadne bylinkami. Ak nepoznáte chute svojej návštevy, zvoľte väčšie bylinky, aby ch bolo možné ľahšie odstrániť, ak by neboli chuťovo žiadúce.

Priveľká zásoba jogurtu?  Čo s ňou?

Veľké balenie jogurtu, ktoré sa nakoniec nespotrebuje nemusíte vyhadzovať, alebo tlačiť do seba nasilu. Výborným tipom na spracovanie jogurtu je domáca výroba jogurtového syra. Výsledkom je krémový roztrierateľný syr, aké si za oveľa viac peňazí môžeme kúpiť v bežných obchodoch. Krémový syr ako roztierateľný na pečivo je oveľa ľahšie aj dodatočne zmiešať s bylinkami, korením, červenou paprikou, alebo nivou, čím získame ďalšie príchute.

Na krémový syr poslúži biely jogurt, smotana, soľ a ich dôkladné premiešanie. Vyžadujú si jemnejšiu gázu a podobný systém na odkvapkávanie vody. Na domáce syry tohto typu sú aj hotové riešenia, nádobky a sieťky.

What's your reaction?

Excited
0
Happy
0
In Love
0
Not Sure
0
Silly
0

You may also like

Leave a reply

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená.