Ovocie

Vlastná úroda čučoriedok: Ako správne pestovať čučoriedky

čučoriedky

Čučoriedky sú veľmi obľúbeným ovocím, najmä kvôli tomu, že sú bohaté na vitamíny a antioxidanty, ktoré dodávajú nášmu telu odolnosť voči rôznym druhom baktérií a vírusov.

čučoriedky
Krík môže narásť až do výšky 1,5-2 metre. Ak sa správne oň staráme, dokáže dať až 5 kg plodov. Existuje množstvo odrôd, ktoré sa od seba odlišujú chuťou a veľkosťou plodov.

Úprava pôdy

Najlepšou pôdou pre čučoriedky je 100% rašelina s ideálnym pH. Na spodok jamy nasypeme menšie kamienky alebo štrk. Zabezpečíme tak vyhovujúce odtekanie vody. Kamienky navyše zabránia zmiešaniu rašeliny a obyčajnej pôdy a tým nebude ovplyvňovať jej pH.

Pestovanie

Najideálnejším prostredím pre čučoriedky je presvetlené miesto, no neprekáža im ani polotieň. Sadiť by sa nemali na miesta, kde je slabé prúdenie vzduchu. Vyhovujú im piesočnaté pôdy s pH 3,5 – 4,5. Obyčajná pôdy v naši záhradkách im teda rozhodne nevyhovuje.

čučoriedky

Vysádzanie

Napriek tomu, že korene čučoriedok nie sú mohutné, je dobré, ak vykopete hlbšiu jamu. Ideálnou hĺbkou je 50 cm. Rátať treba s tým, že ker porastie a korene budú rásť nielen do šírky, ale aj do hĺbky.

Vysádzať by sa mali hneď začiatkom jari alebo na jeseň ako ostatné ovocné kríky a stromy. Dopriať im treba poriadnu dávku hnojiva a vody. Než sa spamätajú, na úrodu si však počkáte do budúceho roka.

Hnojenie

Čučoriedky nie sú náročné, preto im stačí iba kyslá pôda. Keď ich občas prihnojíte, neublíži im to. Krík, ktorý máte vysadený na záhradke môže hnojiť na jar, najneskôr v júni. Ďalšie hnojenie je potrebné, ak si všimnete, že si to krík vyžaduje.

Strihanie

Počas prvých troch rokov zastrihávame iba malé výhonky, aby sa zachoval základ kríka. Potrebné je strihať ju každý rok pre začiatkom jari, teda na konci februára alebo začiatkom marca. Podporuje tým jej zdravý rast a rodivosť.

Starostlivosť počas rastu

Základom starostlivosť je dostatok vlahy a udržiavanie ideálneho pH pôdy. Veľmi dôležité je aj okopávanie pri koreňoch kríkov. Treba byť však veľmi opatrný a nepoužívať dlhé kovové nástroje, aby sme nepoškodili korene. Ideálnou voľbou je teda ručné trhanie buriny a kyprenie pôdy v okolí čučoriedok prstami.

What's your reaction?

Excited
0
Happy
1
In Love
0
Not Sure
0
Silly
1

You may also like

Comments are closed.

More in:Ovocie